Utskrift från www.yimby.se
....

YIMBY lämnar in yttrande om Hornsberg 10 på Kungsholmen

 

Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag som innebär att ett nytt bostadskvarter med ca 220 lägenheter och en ny gata möjliggörs i Hornsberg på Nordvästra Kungsholmen.

YIMBY ser positivt på utvecklingen av nordvästra Kungsholmen. Att utveckla och expandera innerstadens kvaliteter är en av Stockholms största utmaningar, och visionerna att göra just detta är glädjande. Läget och den redan befintliga kollektivtrafiken tillsammans med den planerade utbyggnaden av Spårväg City ger möjlighet för en stadsdel med urbanitet och täthet i minst samma exploateringsnivå som Stockholms stenstad. Kvarteret i fråga ligger vid huvudgatan Lindhagensgatan nära Spårväg Citys planerade ändhållplats. Underlaget för lokaler borde därför vara mycket bra, vilket på ett bra sätt utnyttjas i planen.

Det är utmärkt att kvarteret planeras att uppföras i en sluten kvartersform. Den slutna kvartersformen är idag relativt ovanlig i nyproduktion, men mycket populär. Ur barnsynpunkt är slutna kvarter att föredra i täta stadsmiljöer då barn som lämnas utan uppsikt i öppna kvarter riskerar att springa ut i gatan. Likaså hjälper slutna kvarter till att minska buller på innergården och skapar också en tryggare och säkrare gårdsmiljö.

Det är också utmärkt att en förskola planeras in i kvarteret. Många barnfamiljer väljer idag att bosätta sig i den täta staden. Det finns goda skäl att anta att den gröna och slutna innergården har potential att bli en utmärkt förskolegård. Det är viktigt, inte minst ur barnsynpunkt, att den slutna kvartersformen behålls och genomförs.

I kvarteret planeras cykelparkering med 1,5 cyklar per lägenhet, vilket YIMBY välkomnar. Vi finner det också glädjande att det normala parkeringstalet på 1,0 har minskats till 0,75 för det aktuella kvarteret. Det är dock fortfarande något för högt. Faktiskt bilinnehav i Stockholms innerstad ligger mellan 0,40 och 0,48 bilar per hushåll. Det verkar märkligt att producera nästan dubbelt så många parkeringsplatser som det idag finns underlag för i innerstaden. Ett onödigt högt parkeringstal ökar också kostnaderna för lägenheterna. Området är redan idag relativt välförsörjt med kollektivtrafik, något som ytterligare kommer att förbättras avsevärt när Spårväg City är färdigställd.

Kvarteret bjuder på en viss variation vad gäller såväl arkitektur, höjd och funktioner. Detta är mycket glädjande. Variationen skulle dock kunna vara större. En större variation hade kunnat uppnås genom att upplåta olika delar av kvarteret till olika byggherrar och olika syften som man gjort i den idag mycket populära äldre stenstaden.

Förutom att en blandning av olika hus ger ett mer varierat intryck ger det större möjligheter till funktionell blandning där hyresrätter, ägandelägenheter och kontor kan tillkomma utöver de redan inplanerade bostadsrätterna, lokalerna och förskolan. Vi ser gärna att olika funktioner blandas även inom samma kvarter för att ytterligare minska problemen med monofunktionell planering.

I förslaget sägs det finnas en variation mellan 8 våningar och 7 plus en indragen vånings höjd. Det är mycket positivt att man tänkt på variation i höjden, men skillnaden mellan 7+1 och 8 är relativt liten även om man räknar med solvinklar.

Vi är medvetna om att det även om målsättningen bör vara flera byggherrar inom samma kvarter ibland kan vara svårt att uppnå. Vi ser därför gärna att när så är fallet att det tillskapas en variation i fasaduttryck som bryter upp det annars lätt monotona fasaduttryck som uppstår när enskilda huskroppar dominerar ett helt gatuavsnitt. I planförslaget på sidan tre presenteras en bild som visar både ett bra, och ett mindre bra exempel på detta.


Ett bra exempel på hur en annars monoton fasad kan brytas upp, genom att låta två olika fasaduttryck mötas, ses till vänster i bild. Samtidigt ses ett exempel på en mindre lyckad monoton fasad som täcker en hel sida av kvarteret till höger i bild.


En i grunden stadsmässig fasad med butikslokaler i bottenplanet blir monoton när den tillåts dominera ett helt kvarter på det sätt som ses här. Fasadutrycket bör delas upp så att man från gatan inte får intrycket av att en enda fastighet dominerar hela kvarteret.

YIMBY föreslår att inget enskilt fasaduttryck tillåts att ensamt dominera en hel sida av kvarteret. Norra Bantorget är ett utmärkt exempel där man i nyproduktion på ett bra sätt lyckats skapa variationsrika fasaduttryck. Vi föreslår också att någon av fasaderna får en varmare kulör så att kvarteret inte enbart består av gråa och vita fasader.

Hela YIMBY:s yttrande (PDF)

Plansidan hos Stockholms stadsbyggnadskontor
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Johan Eriksson (20 Juni 2009 15:04):
Delmål 1, att bygga högt och utnyttja marken ordentligt är uppnått men delmål 2, färgmässig fasadvariation verkar ännu svårare att uppnå bland dessa cad-ritade per-automatik tillkomna och planerade byggnaderna och därför jättebra yttrande Yimby!

Undre bilden trodde jag vid en första hastig blick var ett 60-talshus och det intrycket säger allt. Som vanligt är det trist att byggherrarna inte verkar fatta att det inte bara handlar om att man bygger utan hur!

Ansatsen är bra men sen gäller det att lyckas hela vägen. Och vad gör buss 62 på illustrationen, ska den förlängas hit?

God fortsättning på midsommarhelgen!
 0
Thomas (20 Juni 2009 20:29):
Är det någon som vet om det finns planer på bebyggelse längs Nordenflychtsvägen från Lindhagen ner Drottningholmsvägen? Att bygga ihop den ödsliga enklaven Kristineberg med riktiga kvarter och låta Nordenflychtsvägen bli huvudstråk för lämmeltåget ner till tunnelbanestationen Kristineberg är min önskedröm för nya Lindhagen. Idag ligger en minigolfbana! på den mest attraktiva tomten vilket enkelt skulle kunna flyttas till Fredhällsparken. Det här stråket har ju lysande butiks- och restauranglägen!
 0
Bengt O. Karlsson (21 Juni 2009 14:49):
Ursäkta om det inte passar in men jag tänkte nedanstående kunde vara av intresse:

http:​/​/​chorherr.​twoday.​net/​stories/​5775558/​

(Tyskvarning)
 0
Tore Kullgren (21 Juni 2009 18:49):
Jag tycker att man borde utreda om det går att bygga en stor arena i området.

Nationalarenan verkar falla på målsnöret. Stockholmsarenan är inte heller säker, och Djurgårdens och Brommapojkarnas arenaförslag är mer eller mindre orealistiska.

En rejäl fotbollsarena på neutral mark i innerstan skulle lösa Stockholms stadionproblem på ett bra sätt.
 0
Dan Edholm (22 Juni 2009 08:25):
Det är märkligt att man besjunger stenstadens skönhet i Stockholm, utan att analysera och ta med sig något av de positiva egenskaperna i nyproduktionen.

Färgsättningen på byggnaderna är en viktig detalj som skiljer Stockholm från mer gråa städer. Att staden har sin höstiga färgton upplevs som mycket positivt av både invånare och besökare. Varför färgas då nästan allt nybygge i svartvit kulör? Enskilda hus i grå sten fungerar fint i en blandad kvartersfront - tillsammans med hus i andra färger.

Om man nu tvunget ska ha en byggherre till hela kvarteret bör man åtminstone kräva att färgsättningen varieras längs en fasad så att byggnaden inte upplevs som en koloss. Ännu bättre vore att bygga enskilda enheter med olika arkitektur som artikeln föreskriver. Och sättet att nå detta mål måste vara att sälja enskilda tomter till olika byggbolag.

Kanske bör man, på planeringsstadiet, stycka upp ett kvarter i tomter. Sedan låta två eller tre byggbolag varvas om byggytorna så att kvarteret får en mer inbjudande karaktär av mindre enheter. Utseendet blir annars väldigt fästningslikt, en byggnad som inte bjuder in besökare - som taget ur fascismens och kommunismens handledarbok om hur man med arkitekturen kan göra människan liten.
 0
Eric Thärnström (22 Juni 2009 10:57):
I en bättre värld skulle dessa detaljplaner vara mindre styrda. I den här planen beskrivs t.ex. vilka mått alla balkonger ska ha och var de får vara placerade. Våningshöjderna (2,90 mellan golvplanen), innergårdens utformning (med höjdlägen) och formuleringen "Nya byggnader ska utformas i huvudsak enligt illustrationer och text i planbeskrivningen" gör att det är i princip omöjligt att ta ut svängarna och låta en riktig arkitekt få göra något häftigt. Denna form av styrning är av ondo för en variationsrik stadsutbyggnad, byggd av folket. Jag hade gärna propsat för att dessa formuleringar skall tas bort.
 0
Dan Edholm (22 Juni 2009 12:58):
I Flemingsberg har planerarna till och med detaljstyrt vilka resturanger som ska ges tillträde till spången mellan sjukhuset och tågstationen. Premissen har varit "nyttig" mat kontra "dålig". Pizzeriorna jagas bort för sushi. Ganska absurt kanske, men inte i planerarnas paradis Sverige.

Tänk på alla kurser planerarna läst i denna förlovade teknokrati. De vill oss inte ont, de vill bara ta bort vårt fria val. Eftersom de vet bäst är vårt fria val något som enbart kan skada oss.
 0
Gustav Svärd (22 Juni 2009 14:17):
@Thomas - det har jag också tänkt på, men vad jag vet finns det inget sådant i planerna. Dels ligger det lite utanför det definierade planområdet, men har väl också att göra med att det skulle ändra karaktären längs den vägen. IMO ingen större förlust, men andra skulle hävda att det vore som klararivningarna fast nästan värre.
 0
Fredrik (10 Juli 2009 13:04):
Ska vi enas om vad vi vill ha då? Hjälp till att fylla på här om jag har glömt nåt:

- Fasader med färg
- Fasader som är uppdelade i mindre delar
- Fasader med hoppande fönster
- Fönster med spröjsar
- Branta takfall med takkupor
- Butiker i bottenvåningen
- Caféliv
- Gågator
- Stadsmässighet
- Variation
- Öltält
- Mjukglass
- Snygga tjejer
- Tidningar med stor stil och lättlästa texter
 0
Anders Gardebring (13 Juli 2009 13:23):
Fredrik:
Tycker jag mig skönja ett visst... avståndstagande i din kommentar? Själv håller jag gärna diskussionen på en seriös nivå.
De två första punkterna är ju helt klart i rätt riktning. Likaså butiker i bottenvåningen, stadsmässighet och variation. De övriga sakerna ligger väl kanske lite... utanför den här diskussionen..
 0
Anders Anttonen (16 Juli 2009 10:47):
Bengt O Karlsson:
Mycket härlig bild från Berlin Mitte.
Jag strosade runt där när endast ett fåtal av stadsradhusen var färdiga. Detta var en ganska öde del av Öst-Berlin som aldrig byggdes upp efter kriget. Fram till nu!
Dessa radhus lär kosta multum att köpa enligt en källa i Berlin.
 0
Fredrik (18 Juli 2009 16:56):
Anders, menar du att det skulle vara viktigare att fasaderna är uppdelade i smådelar än att de har hoppande fönster? Varför det? Det är väl lika mycket variation båda två.
 0
Anders Gardebring (18 Juli 2009 23:38):
Fredrik:
Hoppande fönster är väl mer en arkitektonisk detalj. Det finns olika sätt att uppnå arkitektonisk variation inom samma fasaduttryck, varav hoppande fönster kan vara en. Upplevelsen av vad som är god arkitektur är som bekant något subjektivt, så det är svårt att säga exakt vad som är god arkitektur och vad som inte är det.

Det som man kan se på mer objektivt är hur människor fungerar psykologiskt, och hur det relaterar till hur byggnadsfasader bör uppföras. Här kommer då saker som att undvika monotoni in, alltså att en fasad, hur spännande den än är, ändå kan upplevas som mindre tilltalande om den blir för lång. Därav menar jag att själva uppdelningen i fasaduttryck är viktigare än hur de enskilda fasaderna sedan utformas.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9597 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky